21 listopada, 2024
  • 4:06 pm Mikrocement na ścianie – nowoczesny sposób na odświeżenie wnętrza
  • 1:12 am Lampy stołowe produkowane w technologii druku 3D
  • 12:40 am Innowacyjność w architekturze: projekt domu w kształcie litery L
  • 3:38 am Jak lamele drewniane ścienne odmieniają wnętrza — inspiracje i porady
  • 2:42 pm Doskonałość komfortu: analiza pościeli 90×200 cm
zalety i wady płyt indukcyjnych

Określenie „płyta indukcyjna” wydaje się być w dzisiejszych czasach nieco modne w branży urządzeń. Ten innowacyjny element zestawu, który jest bardzo poszukiwany, wygląda jak ulubieniec tradycyjnej płyty gazowej.

Aktualizowanie kuchni w celu wprowadzenia płyty indukcyjnej przynosi wiele korzyści, ale istnieje również kilka potencjalnych wad. Czytaj dalej, aby odkryć wszystkie zalety i wady instalacji płyty indukcyjnej, aby podjąć właściwą decyzję dla własnych unikalnych potrzeb…

Zalety płyt indukcyjnych…

Brak zmarnowanego ciepła

W przeciwieństwie do gazowych lub konwencjonalnych elektrycznych płyt grzejnych, gotowanie indukcyjne przenosi ciepło bezpośrednio na patelnię przez pole magnetyczne. W związku z tym więcej energii jest wykorzystywane do gotowania posiłków, a mniej marnuje się w pomieszczeniu, zapobiegając przegrzaniu kuchni i oszczędzając pieniądze i energię.

Szybszy czas gotowania

Dzięki optymalnemu wykorzystaniu energii płyty indukcyjne mają krótszy czas gotowania. Dodatkowo, płyty indukcyjne, takie jak Flex Induction Cooktop 200 Series CI 292 firmy Gaggenau, posiadają zaawansowaną funkcję booster, która tymczasowo zwiększa moc płyty grzejnej o około 50 procent.

W związku z tym płyty indukcyjne, takie jak Gaggenau Flex opisane powyżej, są niezwykle korzystne w gotowaniu wody, szybkim pieczeniu żywności lub oleju grzewczego w ramach przygotowań do gotowania, co czyni je skuteczną alternatywą dla tradycyjnych płyt gazowych.

Bezpieczeństwo

Gdy ciepło jest przekazywane bezpośrednio do miski przez pole magnetyczne, płyta kuchenna ledwo się nagrzewa. To, w połączeniu z cyfrowymi kontrolami, które pozwalają na zablokowanie sterowania ciepłem, aby nie mogły być zmieniane przez dzieci, sprawiają, że płyty indukcyjne są bezpieczną alternatywą dla gazu i konwencjonalnych płyt elektrycznych.

Płyty indukcyjne, takie jak płyta indukcyjna Gaggenau Flex 200 Series CI 282, mają wbudowaną automatyczną detekcję garnków. Oznacza to, że płyta kuchenna automatycznie wykryje, kiedy na płycie kuchennej została umieszczona odpowiednia miska, i podgrzewa się tylko wtedy, gdy wyczuje magnes pan. To z kolei zapobiega nagrzewaniu się płyty grzejnej, gdy inne przedmioty są umieszczane na płycie grzejnej lub gdy dzieci dotykają płyty grzejnej, co czyni ją bezpiecznym i niezawodnym urządzeniem dla rodzin.

Łatwe do czyszczenia

Ponieważ sama płyta nie nagrzewa się, gdy jedzenie wylewa się na powierzchnię, jest mało prawdopodobne, że się poparzy i zamiast tego łatwo się zetrze. Dodatkowo, ich płaska powierzchnia szklana jest bardzo łatwa do czyszczenia wilgotną ściereczką, dzięki czemu można pożegnać się z długimi nocami, czyszcząc uporczywe plamy z blatu.

Projekt

Płytki indukcyjne z płaską powierzchnią, takie jak Full Surface Induction Cooktop CX 480 firmy Gaggenau , mają smukłą konstrukcję, która idealnie komponuje się z kuchnią i blatami. Dzięki temu współczesnemu wzornictwu gwarantują długotrwały i stylowy punkt centralny w Twojej kuchni.

Wady płyt indukcyjnych…

Naczynia do gotowania

Ze względu na swoje pole magnetyczne, płyty indukcyjne działają tylko z niektórymi naczyniami wykonanymi z materiałów magnetycznych. W konsekwencji instalacja płyty indukcyjnej wymaga zakupu nowego, specjalnie przystosowanego zestawu naczyń kuchennych. Co więcej, patelnie indukcyjne wydają się być nieco droższe, co często zniechęca konsumentów.

Zadrapania

Ze względu na szklaną powierzchnię rysy i ślady są szybko widoczne na płytach indukcyjnych. Należy jednak zauważyć, że może to również dotyczyć innych płyt kuchennych.

Koszt

Kuchenki indukcyjne w całości są droższe niż gazowe i konwencjonalne płyty elektryczne ze względu na zaawansowaną technologię. Jednak po początkowym koszcie płyty indukcyjne mogą zaoszczędzić pieniądze dzięki szybkiemu czasowi gotowania i efektywnemu zużyciu energii.

Dzięki zaawansowanej technologii i ogromnemu zakresowi korzyści płyty indukcyjne zrewolucjonizowały branżę gotowania i stanowią skuteczną alternatywę dla tradycyjnych kuchenek elektrycznych i gazowych. W FCI mamy nowoczesną gamę płyt indukcyjnych i kuchennych ekspertów projektowych dostępnych w naszym salonie w Londynie, aby pomóc Ci stworzyć wymarzoną kuchnię.

Instalator

RELATED ARTICLES

1 COMMENTS

  1. Arek Posted on 20 grudnia, 2019 at 1:20 pm

    W przeciwieństwie do gazowych lub konwencjonalnych elektrycznych płyt grzejnych, gotowanie indukcyjne przenosi ciepło bezpośrednio na patelnię przez pole magnetyczne.

Comments are closed.

LEAVE A COMMENT